Candy Factory Loft Penthouse

Situated in a turn of the century candy factory, this 2700 sf loft penthouse suite by Johnson Chou was one of Toronto’s first residential adaptive re-use projects of its kind. The owner, an avid sportsman with a penchant for traveling to remote areas to camp in the wilderness, requested a residence that evoked, within an urban context, a sense of the landscape he loved so much.

Capitalizing on the generous ceiling heights on the first level of the loft, the spaces are linked by many variations in level, the architectural promenade manifesting as ramps and steps evocative of the outdoors. With ebony wood veneer panels the ground floor comprising of kitchen, living, dining, study / guest quarters and ensiute is intentionally dark and chiaroscuro.

Accessed by a bird-cage / tree-like spiral stair, the second level by contrast is bright and airy as if one were to reach the top of a tree. With spectacular views of downtown, a large deck with dining and lounge areas is envisioned as an extension of the master bedroom.

  

What Others Are Saying

  1. @kinkoudesign May 8, 2013 at 1:26 pm

    Stunning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *