Casa al Gianicolo

Designed by Nicola Auciello, this loft conveys a feeling of minimal furniture display combined with a strong sense of colour, arrangement and light.

The architect summarises his plans in five points:

1. “FLOORING IS A THEOREM”
– the design of the flooring, with differentiated staves, scans the empty and full building volumes and becomes the main theme of the project. ( “… walking on it is an adventure … and not just of a pedestrian kind”).

2. “THE WINDOW IS A TRANSPARENCY (IT IS VISION, IT IS LIFE)”
– top priority to light and the full height views (both internal – see the children’s playroom – and external).

3. “THE ROOM IS A WORLD”
– relating the world of a room through the architecture of the interiors; the kitchen and the loft area dedicated to the children’s playroom, two worlds compared, mirrored, viewed and reflected one within the other. The internal world of the children’s toys, seen on one side, world of “adults” on the other. (The special entertainment of architecture)

4. “THE VAULTED ROOF IS A GETAWAY”
– A transparent glass ceiling to eliminate all visual restrictions, and look beyond, to see shadows reflected on the ceiling of the master bedroom ( “… the ceiling is the cover of the room; it is its sky” ).

5. “THE STAIRWAY IS AN ABYSS”
– the stairway connecting the 4th and 7th level is in the middle of two walls, but detached from the same (“… the most beautiful stairway is the one which meanders between two walls. Enclosed. You can only see one flight at a time and you do not know where it will end. It may never finish. There can be dark steps and light walls”).

Centered around a large relaxation area, complete with a bookcase for those times when a literature escape is needed, the loft also features a play area for the children that can be accessed from the main bedroom and is separated from the rest of the house by a glass wall. The kitchen area has visual access to the play area, so the parents can keep an eye on their children, making sure that everything is in order. The space is well lit, with furniture and personal items that accentuate the interior design through the use of colour. Called Casa al Gianiloco, the loft was designed as a large open space that accommodates a modern family.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *