Modern Loft from a Brussels Warehouse

A former warehouse was transformed into this modern loft in Brussels, Belgium by SHSH architects. The goal was to create an experience of colors and textures – on a limited budget. The concept revolved around the loft as ‘the ocean’ and constructed elements (kitchen, bedrooms, bathroom) as ‘the islands’.

The space of the loft reminds you of an ocean. The functions are, when necessary, enclosed in volumes floating on it. With no corridors and a minimum of partitions, there is only a vast space where three island-like volumes are planned: the bedrooms, the kitchen and the sanitary facilities.

Modern loft in Brussels

These three functional islands have all different textures and colors. The volumes are placed against the walls leaving a large open space next to the existing South-East face windows.

modern-loft-brussels-6

“Inspiration came from random but meaningful sources; an automated conveyor in steel – a pine structure – the color of Shin’s sweater.”

On the bedrooms volume, walls are finished with wooden materials, with bookshelves and closets on the sides. The children’s bedrooms are closed tightly for optimal acoustic requirements. The adult’s bedroom is closed by steel-framed sliding doors in order to take natural light from the workspace.

modern-loft-brussels-12

In the second volume, the walls of the kitchen and laundry room are in Matsuba-iro, a dull green color like the leaves of a pine tree. In the kitchen, the central island is situated at the edge of the raised floor, allowing the family to use it as a bar from the dining room. The kitchen has been designed as an open element without doors or walls, showing the utensils arranged on sliding trays. All hardware has been carefully chosen to provide an industrial appearance, fine and simple.

modern-loft-brussels-10

Finally, the sanitary block includes a separated toilet, a technical room and a bathroom, all in Benihi-iro, a red scarlet tone. In an industrial building with no sound insulation, a rubber floor material of 16 mm was chosen to prevent the spread of noise between floors. The floors are raised only where necessary for sanitary and electrical installations.

modern-loft-brussels-1modern-loft-brussels-4 modern-loft-brussels-5 modern-loft-brussels-8 modern-loft-brussels-9 modern-loft-brussels-11 modern-loft-brussels-13

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *