Old meets new in Barcelona

During the renovation of his apartment in an old part of Barcelona architect Gus Vyustman used a new structure to bring light in with. Challenges during reconstruction included the existing distribution of space – into a lot of small rooms – and thus big differences in light between the different parts of the loft.

Husked splendor

Medieval stone walls, bare ceilings and peeling stucco were all preserved with varnish to keep much of the original look of the space. Layers of stone are mounted on wooden boards, so the floor seems to merge with the wall. The architect also used white modular furniture to further brighten the interior.

Smart design

The’white cross’ in the middle of the apartment consists of the kitchen and bathroom. Open to all rooms, it forms central axis of the apartment. “Dedicated and peripheral areas are there to emphasize the boundary between new and old.

Vyurstman used his familiar approach to “non-binding architecture” and hides part of the premises . The bathroom is located behind a sliding wall, the kitchen is integrated into the white structure and childrens’ room turns into a bath when you remove the roof panels. There are options for reallocation of spaces and recesses so that children can choose where to sleep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *